Prostatita - tipuri, simptome și tratament

ce este prostatita

Prostatita este un proces inflamator asociat cu inflamarea glandei prostatei (prostata) la bărbați. Cel mai adesea, această boală apare la bărbații cu vârsta peste 30 de ani. Această boală provoacă dureri în partea inferioară a spatelui, perineului sau regiunea pelviană, este însoțită de o încălcare a procesului normal de urinare și, în formele severe, duce la disfuncție erectilă și probleme grave în relațiile cu partenerul.

Aproximativ un sfert din cazurile în rândul cuplurilor care suferă de infertilitate sunt tocmai cauzele factorului masculin care afectează imposibilitatea concepției. Infertilitatea masculină este o încălcare a calității spermatozoizilor și a conținutului lor cantitativ în ejaculat.

cum arata o prostata normala

Glanda prostatică (prostata) se referă la sistemul reproducător masculin. Are forma unui castan, situat in fata rectului, sub vezica urinara si inconjoara uretra (uretra). Atunci când glanda prostatică devine inflamată, comprimă uretra, ceea ce duce și mai mult la probleme cu urinarea. Funcția principală a prostatei este de a produce un secret (lichid) care face parte din materialul seminal și îl diluează, ceea ce asigură motilitatea normală a spermatozoizilor.

Prostatita este foarte frecventă în practica unui urolog. Poate să apară brusc sau treptat, să apară constant și pentru o perioadă lungă de timp (prostatita cronică). Forma cronică a acestei boli este mai frecventă decât forma acută. Prostatita cronică ocupă locul cinci dintre cele douăzeci de diagnostice urologice majore.

Deoarece prostatita este un focar activ de infecție în organism, necesită tratament obligatoriu, chiar dacă simptomele acesteia nu vă deranjează.

Motive pentru dezvoltarea prostatitei

Lista cauzelor care provoacă inflamația glandei prostatei este foarte diversă:

 • boli ale sistemului genito-urinar (cistita, uretrita, pielonefrita);
 • infecții cu transmitere sexuală (tricomonază, gonoree);
 • infectii asociate cu pneumonie, gripa, amigdalita, furunculoza;
 • constipație cronică, forțând un bărbat să se încordeze în mod regulat;
 • stilul de viață sedentar și viața sexuală neregulată, care duc la stagnarea secretului;
 • retenție urinară - vezica urinară umflată crește presiunea asupra prostatei;
 • hipotermie frecventă (sau supraîncălzire);
 • leziuni în zona pelviană;
 • tulburări hormonale care slăbesc sistemul imunitar.

Foarte des, apariția prostatitei este cauzată de microbi piogeni: E. coli, streptococi și stafilococi, micoplasme, ciuperci Candida, Trichomonas, bacilul tuberculozei. Se înmulțesc foarte repede și distrug țesutul prostatic, care se manifestă prin inflamație.

În cele mai multe cazuri, apariția prostatitei provoacă o infecție care pătrunde în glanda prostatică prin uretră. Se întâmplă să pătrundă în organism prin sânge sau limfă, să treacă din vezică sau rect.

Important! O scădere a imunității este foarte periculoasă pentru un pacient cu prostatita cronică, deoarece glanda prostatică devine rapid inflamată de oboseală, stres, lipsă de somn, malnutriție și alți factori adversi.

Cu un stil de viață sedentar și absența unei vieți sexuale constante, alimentarea cu sânge a organelor pelvine se înrăutățește, ceea ce duce la lipsa de oxigen a țesuturilor prostatei și congestie. Un secret stagnant este un mediu ideal pentru dezvoltarea microorganismelor patogene care provoacă inflamație.

comparație dintre prostata normală și bolnavă

Tipuri și forme de prostatita

Prostatita, în funcție de cauza bolii, este clasificată în tipuri și forme:

După tip, acestea se disting:

Prostatita bacteriana- Inflamație cauzată de infecție. Prostatita bacteriană apare atât la bărbați tineri, cât și la bărbați în vârstă.

prostatita congestivă- inflamatie cauzata de stagnarea secretiei. Se dezvoltă la bărbații cu un stil de viață sedentar care nu au o viață sexuală regulată. Această formă poate fi completată rapid de o infecție, iar apoi procesul de stagnare este complicat de forma bacteriană.

Prostatita calculoasa- se formează pietre în prostată. Prostatita cronică netratată poate provoca această complicație. Această boală afectează bărbații în vârstă care nu au urmat sfaturile unui urolog.

După forma de curgere, se disting:

Forma acută de prostatita- aceasta este o inflamație a glandei prostatei cauzată de un agent infecțios, caracterizată prin apariția edemului și a focarelor purulente în țesuturi. 30-58% dintre bărbații de vârstă reproductivă (30-50 de ani) se confruntă cu un astfel de diagnostic.

Forma cronică de prostatitacaracterizată prin simptome urogenitale persistente sau recurente cauzate de o infecție bacteriană a glandei prostatei. Forma cronică ocupă 10% din toate cazurile de prostatită.

Simptomele prostatitei

Generalsimptome de inflamație a prostateisunteți:

 • durere în regiunea lombară;
 • senzații de disconfort în timpul motilității intestinale;
 • durere în perineu sau regiunea pelviană;
 • tulburări în activitatea tractului urinar inferior.

Stadiul acut al prostatitei este însoțit de un sindrom general de intoxicație. Această boală se caracterizează printr-o manifestare ascuțită a simptomelor cu un tablou clinic viu:

 • o creștere bruscă a temperaturii corpului, frisoane, greață, vărsături și stare de rău;
 • sindrom de durere și frisoane la nivelul articulațiilor și mușchilor;
 • o creștere a dimensiunii prostatei și apariția disconfortului în zona perineală;
 • urinare frecventă și retenție urinară.

Pe fondul proceselor inflamatorii individuale, se poate dezvolta o boală purulent-septică care afectează sângele. Într-o astfel de situație, pacientul trebuie spitalizat de urgență: cu sepsis, tratamentul prostatitei trebuie efectuat exclusiv în clinică.

Laprostatita cronică de natură bacterianăsimptomele sunt de obicei absente, astfel încât tratamentul începe numai atunci când este detectată o infecție la nivelul sistemului urinar, care se manifestă pe fondul unei complicații a bolii. În acest caz, puteți observa:

 • durere în timpul ejaculării;
 • apariția sângelui în ejaculat;
 • prezența secreției din uretră;
 • se poate dezvolta disfuncția erectilă.

Dacă examinarea nu a arătat că durerea cronică este cauzată de patologii la nivelul glandei prostatei, atunci în acest caz avem de-a face cuprostatita cronică nebacterianăsau așa-zisasindromul durerii pelvine cronice. Cu această boală, calitatea vieții unui bărbat este redusă semnificativ, deoarece duce la diferite tulburări de natură psihologică și sexuală:

 • oboseală crescută;
 • un sentiment de neputință;
 • disfuncție erectilă;
 • ejaculare dureroasă;
 • durere după actul sexual etc.

Simptome similare se pot aplica și altor boli urologice, deci este imposibil să se diagnosticheze prostatita numai după simptome. De exemplu, tulburările de urinare și durerea sunt prezente în adenomul de prostată, cistita, diferite tumori oncologice la nivelul organelor genito-urinale etc.

Diagnosticul inflamației prostatei

După identificarea primelor semne ale procesului inflamator al prostatei, pacientul trebuie să contacteze imediat un medic - un urolog. Medicul trebuie să excludă multe boli care au manifestări similare și să determine ce tip de boală îi aparține.

Pentru a confirma că pacientul nu are alte boli (de exemplu, apendicită, oncologie, procese inflamatorii în vezică și rinichi, adenom de prostată), medicul trebuie să efectueze examinările necesare:

 • colectarea anamnezei (interogarea pacientului);
 • inspecția generală;
 • examen rectal;
 • studiul secretului glandei prostatei;
 • analiza infecțiilor cu transmitere sexuală;
 • examinarea cu ultrasunete a prostatei, scrotului și organelor pelvine.

La numire, urologul trebuie să clarifice cu pacientul durata manifestărilor clinice ale bolii, localizarea și natura durerii (de exemplu, în perineu, scrot, penis și coapsa internă), modificări caracteristice ale spermatozoizilor (prezența de puroi și sânge).

Medicul stabilește diagnosticul de prostatita bacteriană cronică cu o durată a simptomelor de cel puțin trei luni.

Sondajul va include:

 1. Examinarea rectală digitală a glandei, pentru a determina gradul de mărire a prostatei și consistența acesteia.
 2. Analiza secretiei de prostata, urina si/sau ejaculatul.
 3. Identificarea infecției urogenitale.
 4. Studiu urodinamic.
 5. Examinarea cu ultrasunete a sistemului urinar (rinichi, prostată, vezică urinară cu determinarea urinei reziduale).
 6. Studiu cultural al secreției prostatei și microscopia diferitelor porțiuni de urină și secreție de prostată.
 7. Androflor este un studiu cuprinzător al microbiocenozei tractului urogenital la bărbați prin PCR, care va determina compoziția calitativă și cantitativă a microflorei.

După identificarea cauzei bolii, medicul va recomanda un curs de tratament. Trebuie amintit că metodele standard numai în 5-10% din cazuri pot detecta o infecție, care în cele din urmă duce la prostatită.

Pacientul trebuie cu siguranță să fie supus unui diagnostic amănunțit, deoarece succesul tratamentului va depinde de acuratețea rezultatelor.

Tratamentul prostatitei

Când un urolog a pus un diagnostic, a determinat cauza și forma prostatitei, el trebuie să prescrie un tratament.

Rolul principal în tratamentul acestei boli este atribuit terapiei medicamentoase:

Terapie antibacteriană

În prima etapă a terapiei terapeutice, este necesar să se elimine inflamația. Antibioticele sunt principalul tratament pentru prostatita bacteriană acută și sunt recomandate pentru prostatita bacteriană cronică. Medicul alege un medicament antibacterian în funcție de bacteriile care au cauzat boala. Pacientul va trebui să ia antibiotice pe cale orală într-un curs timp de 4-6 săptămâni. Prostatita cronică sau recurentă durează mai mult pentru a se rezolva. Spitalizarea poate fi necesară pentru manifestări foarte severe, în care se va administra un curs intravenos de antibiotice. De obicei, acest lucru se întâmplă cu prostatita bacteriană acută.

Tratament cu alfa1-blocante

Cu dificultăți de urinare, medicul prescrie alfa1-blocante, care ajută la facilitarea urinării și relaxează mușchii prostatei și vezicii urinare. Relaxantele musculare vor ameliora durerea cauzată de umflarea glandei prostatei, care exercită presiune asupra mușchilor adiacenți. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene vor ajuta la ameliorarea sindromului dureros.

De asemenea, medicul poate prescrie medicamente auxiliare: biostimulatoare, extracte din diferite plante și insecte sub formă de supozitoare rectale. Din păcate, utilizarea medicamentelor singure în tratamentul prostatitei rămâne insuficientă.

În tratamentul acestei boli, trebuie respectate principiile secvenței de acțiuni. Tratamentul prostatitei este întotdeauna complex.

Kinetoterapie în tratamentul prostatitei

În categoriile de prostatita cronică, puteți utiliza suplimentar metode de fizioterapie:

 • masaj al glandei prostatei (prostata);
 • terapie cu laser;
 • hipertermie cu microunde și termoterapie;
 • stimulare electrică cu curenți modulați cu electrozi cutanați sau rectali;
 • acupunctura (acupunctura).

Metode alternative, cum ar fi hirudoterapia (tratamentul cu lipitori medicale), sunt uneori folosite pentru a trata prostatita, dar eficacitatea și siguranța acestei metode nu a fost dovedită.

Introducerea celulelor stem

Terapia celulară (injecții cu celule stem) este o metodă promițătoare pentru tratamentul prostatitei astăzi, este în stadiile incipiente de dezvoltare. În ceea ce privește injectarea de celule stem în prostată, se pot avea doar ipoteze despre mecanismele acesteia și datele empirice obținute de grupuri individuale de cercetători.

Tratamentul chirurgical al prostatitei

Metodele chirurgicale sunt folosite pentru a trata complicațiile prostatitei (abcesul și supurația veziculelor seminale).

Tratamentul sindromului durerii pelvine cronice necesită o luare în considerare separată. Prostatita inflamatorie asimptomatică nu necesită tratament.

Dieta și stilul de viață pentru prostatita

Prostatita nu necesită o dietă specială, dar consumul unei cantități mari de legume, carne slabă și produse lactate va ajuta la îmbunătățirea funcției intestinale. Este necesar să vă îmbogățiți organismul cu o cantitate suficientă de fibre, alimente bogate în vitamina E (germeni de grâu, ulei de porumb etc. ), înlocuiți zahărul cu miere naturală. Nutriția adecvată cu inflamarea glandei prostatei va ajuta la îmbunătățirea funcției intestinale și la reducerea probabilității de recădere sau la accelerarea recuperării. Pacientul trebuie să se limiteze în consumul de cafea, să excludă alcoolul, să bea multe lichide și să adere la un stil de viață sănătos.

Măsuri preventive pentru prevenirea prostatitei

Când un bărbat duce un mod de viață corect: urmează o alimentație adecvată, face sport, atunci șansele sale de a dezvolta prostatita cronică sunt foarte mici. Refuzul obiceiurilor proaste și sexul ocazional sunt prevenirea acestei boli.

Important! Există prevenire primară și secundară pentru a preveni dezvoltarea prostatitei la bărbați.

Primar- care vizează prevenirea apariţiei bolii. Se rezumă la menținerea unei diete echilibrate, a regimului de activitate fizică, a tratamentului în timp util al oricăror boli infecțioase ale corpului și a actului sexual protejat regulat etc.

Secundar- are ca scop prevenirea reapariției prostatitei cronice existente și prevede o examinare regulată de către un medic urolog și un tratament preventiv cu multivitamine, medicamente reparatoare și sport.